Excrementele peştilor, precum şi resturile de hrană şi de plante conţin compuşi de azot care se eliberează în apa din acvariu. Din aceştia se formează, în funcţie de valoarea pH-ului apei, amoniac toxic (la o valoare pH > 7,0) sau amoniul, care nu este otrăvitor (la o valoare pH < 7,0). Anumite bacterii de filtrare transformă amoniacul în nitrit (azotit). Alte bacterii de filtrare transformă în totalitate nitritul în nitrat, care nu este periculos, însă favorizează creşterea algelor.
În cazul în care testarea apei relevă prezenţa amoniacului şi a nitritului, funcţionarea filtrului biologic nu este corespunzătoare. Atât amoniacul, cât şi nitritul dăunează peştilor. Cele mai bune metode de combatere în această privinţă, pentru a avea un acvariu sănătos, sunt oxigenarea suficientă, schimbarea parţială a apei în mod regulat şi o populare controlată cu peşti.
Numărul de peşti pe care îi puteţi ţine în acvariul dumneavoastră depinde de specia de peşti şi de preferinţele acestora. De exemplu, peştii sociabili trebuie ţinuţi, în orice caz, în grupuri. Calculaţi ca pentru fiecare cm al unui peşte să aveţi un volum de apă de 2-3 litri şi, bineînţeles, ţineţi cont că puietul urmează să mai crească.
- Observaţi zilnic, cu atenţie, comportamentul peştilor. Comportamente anormale pot indica apariţia unor boli.
- Ţineţi în bazin numai specii care se tolerează şi evitaţi suprapopularea.
- Folosiţi numai hrană de calitate şi adaptată speciei. Daţi-le peştilor numai atâta hrană cât să poată consuma în câteva minute.
- Asiguraţi o calitate corespunzătoare a apei prin filtrare şi schimbarea parţială, regulată a acesteia, precum şi prin folosirea testelor de apă.
- Plantele acvatice bine îngrijite asigură, de asemenea, un climat sănătos.
- În cazul în care este necesar, adăugaţi în apa din acvariu produse specifice, care reduc germenii patogeni.
- În cazul peştilor bolnavi aplicaţi medicamente specifice
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu