Din momentul în care ne-am hotărât să avem un acvariu în casă va trebui să fim în simbioză cu peştişorii aleşi colocatari de vis. Pentru asta vom pătrunde cu ei în fascinanta lume subacvatică. Întâi de toate le amenajăm căsuţa de sticlă după carte.
Ce fel de acvariu alegem?
Ne gândim puţin cum trăiesc peştii şi după nevoile lor speciale vom alege un acvariu. Acesta poate fi cu apă caldă sau rece, dulce sau sărată. Alte diferenţe întâlnim şi la tipurile de acvarii.
Unde amplasăm acvariul?
Peştii au o mare diversitate comportamentală şi sunt câţiva factori în urma cărora găsim uşor alegerea amplasamentului. Locul de plasament este ideal a fi neted, orizontal, rezistent pentru greutatea acvariului şi ferit de activităţi zgomotoase ori vibraţii.Între acvariu şi suprafaţă se vor pune plăcuţe de polistiren în încercarea de protejare acvariului şi a înlătura mai mult praful care se strecoară peste tot. Nu se va pune acvariul în loc de plină lumină, ci mai degrabă unde nu ajung razele soarelui şi aproape de o priză electrică.
Acvariul trebuie curăţat înainte de orice alt pas. Chiar dacă pare curat este mai bine să fie curăţat de reziduurile de fabricaţie sau orice alte particule minuscule existente. Acidul clorhidric diluat cu apă este bun de folosit. Dacă se foloseşte detergent e necesar să se limpezească foarte bine acvariul până nu mai rămâne nicio urmă de detergent. Apoi se va şterge cu o lavetă.
Cum amenajăm corect un acvariu?
Avem atâtea fantezii când vine vorba de a construi un acvariu frumos,însă există anumite lucruri fundamentale demne de ştiut.
Substratul este primul aşezat în acvariu după curăţarea lui. Pentru un echilibru biologic optim avem nevoie de substrat pentru ca plantele să îşi fixeze rădăcininele în el şi să fie loc pentru microorganismele atât de importante. El ar trebui ales din râuri sau cariere formate în albiia râurilor ori putem să îl cumpărăm din magazinele de specialitate, la un preţ cam mare. El înseamnă pietriş sau nisip. Trebuie să îl spălăm în multe ape pentru a preveni tulburarea apei. De la magazinele care se ocupă cu aşa ceva ar trebui să achiziţionăm un substrat special care posedă un conţinut de oligoelemente şi nutrimente pentru creşterea plantelor şi unul pentru îmbunătăţirea calităţii apei prin îndepărtarea nitraţilor atât de dăunători.
După aşezarea substratului se instalează echipamentele esenţiale pentru viaţa peştilor în acvariu. Abia după acest lucru ne putem ocupa de înfrumuseţarea sa. La ora aceasta tehnologia poate oferi peştilor cele mai bune condiţii de viaţă, în respectarea habitatului natural. Peştii au nevoie de grade diferite de căldură a apei, dar indiferent de specie este obligatoriu un încălzitor cu termostat. Cum ciclul de filtrare al apei nu este o poveste fără sens, ne trebuie şi un filtru de apă pentru curăţare continuă. Ca apa să fie limpede şi sănătoasă trebuie să ne interesăm dacă filtrul ales execută o filtrare triplă : fizică, chimică şi biologică. Apa de la robinet nu este bună pentru acvariu. Există substanţe speciale care neutralizează metalele grele şi clorul din ea dacă totuşi o folosim. Ar fi ideal să ne luăm din magazine şi nişte teste de apă. Ne vor indica compoziţia apei şi dacă aceasta se află în paramentrii optimi.Totodată un procedeu de stabilizare biologică în acvariu este de dorit, iar comercianţii specializaţi au soluţia şi la această problemă. Pentru îmbierea plantelorşi punerea în valoare a acvariului lumina artificială este indispensabilă. Putem alege tuburile fluorescente cu lumină albă, lămpile halogene sau lămpi cu incandescenţă. Se recomanda ca durata iluminării să nu fie mai mare de 12 ore.
Decorarea acvariului se face treptat şi în mod lejer, peştii trebuie să aibă spaţiu suficient pentru înot.
Plantarea acvariului să se facă în concentraţii bine gândite, în mijlocul acvariului sau într-o parte din spate. Plantele au numeroase roluri: estetic asigurat, descompunerea toxinelor, producerea de oxigen, resturi vegetale drept hrană, loc de depunere a icrelor sau teritoriu preferat pentru ascunziş. Ca regulă simplă, plantele înalte se pun pe fundalul acvariului, plantele luxuriante în mijloc, iar plantele decorative de prim plan în faţă. Nu sunt de neglijat nici plantele plutitoare de suprafaţa apei. Însă acestea trebuiesc rărite din cand în când.
Decorarea se mai poate face prin mici terase de bazalt sau andezit, din lemn, roci, rădăcini de plante sau elemente decorative special concepute pentru peşti.
Dacă toate aceste lucruri au fost asigurate, iar peştişorii dau cu veselie din înotătoare şi se mişcă graţios prin toată apa, nu vă mai rămâne decât să vă bucuraţi de acvariul dumneavoastră!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu