spatiu virtual destinat discutiilor pe teme de acvaristica, informarii, anunturi publicitate
marți, 12 august 2014
Mituri despre mentinerea unui acvariu
Un hobby destul de comun al zilelor noastre este reprezentat de ingrijirea pestilor din acvariu. Oamenii sunt adesea un pic reticenti, in privinta mentinerii unui acvariu. De altfel, numeroase mituri se invart in jurul acestei activitati, mituri care va pot distruge interesul in acest sens. Dar cate dintre ele sunt intemeiate pe adevar?
A ingriji un acvariu este foarte costisitor
Acest lucru este total neadevarat. De fapt, cu cat acvariul este mai mare, cu atat este mai usor de intretinut. Pestii de apa dulce sunt rezistenti, se adapteaza cu usurinta la medii noi si se ingrijesc foarte usor, iar pretul este rentabil. Pe langa mentinerea rezervorului cu apa proaspata, mai este nevoie de mancarea pestilor, filtrare si iluminare suficienta. Toate aceste lucruri presupun niste costuri reduse, iar ingriirea acvariului devine mai usoara, odata ce baza este deja formata.
Apa din acvariu trebuie schimbata zilnic
Nimic mai gresit, acest lucru poate avea ca urmare chiar moartea pestilor. Regula este de a nu schimba niciodata apa complet. In mod ideal, doar 10-20 % din cantitatea de apa ar trebui schimbata, saptamanal. Daca aveti un sistem de filtrare, atunci poate trece chiar o luna pana la schimbarea a 30-50 % din totalul de apa. Bacteriile acvatice ajuta pestii sa supravietuiasca, iar schimbarea completa a apei poate fi daunatoare pentru acestia.
Pestele Corydoras, mentine curat acvariul
Acesti pesti nu vaneaza. De asemenea, ei nu mananca materiile fecale ale altor pesti, lucru nesanatos de altfel, pentru orice peste. Nicio specie de pesti nu va mentine acvariul curat, putin probabil Corydoras sa fie o exceptie.
Incepatorii ar trebui sa aleaga acvarii mici
Fals. Acvariile mici sunt foarte greu de intretinut spre deosebire de acvariile mari, unde si rata de mortalitate a pestilor este redusa. A pastra un peste intr-un bol de sticla (in special "pestisor de aur") este o idee foarte proasta. Avand foarte putin spatiu de a se misca, pestele nu poate supravietui prea mult.
Distrugerea mediului natural
Pestii cumparati din magazine, sunt crescuti in captivitate. Acesti pesti nu ar supravietui in natura, daca ar fi pusi intr-un lac sau un rau. Acest lucru s-ar datora faptului ca vor fi nevoiti sa isi caute singuri de mancare si sa se ascunda de pradatori.
A avea pesti sanatosi, fericiti si un acvariu curat, este usor; mentinerea calitatii apei este vitala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu