Mikrogeophagus ramirezi este originar din Venezuela si Columbia unde populeaza savanele din bazinul fluviului Orinocco. Deasemenea se mai intalneste in partea superioara a deltei acestui fluviu.Acest superb cichlid sudamerican este cunoscut sub mai multe denumiri, Pappilochromis ramirezi, Apistogramma ramirezi si Microgeophagus ramirezi, acet ultim nume fiind cel corect, din punct de vedere al incadrarii speciei.
Reproducerea si cresterea puilor nu este grea la aceasta specie, atat timp cat se asigura conditiile specifice de mediu.Acvariul de reproducere recomand sa fie in jurul a 40-50 l cu o inaltime a coloanei de apa de 25 cm. Nu au nevoie de bazine uriase deoarece nici pestii nu ating dimensiuni impresionante.
Exista doua tipuri de crestere a puilor, singuri in acvarii aproape”sterile” sau impreuna cu parintii in acvarii amenajate cu substrat si plante.
Recomand pentru inceput cresterea puilor si dezvoltarea pontei in acvariu steril , deoarece parintii ramirezi nu sunt cea ce s-ar numii niste parinti foarte buni. De aceea este probabil ca la primele 4-5 depuneri ponta sa fie mancata .
Pentru depunere se pune in acest caz perechea de remirezi in bazin, care pe langa cateva plante plutitoare(Ceratopteris) este indicat sa contina si un smoc consistent de Java moos, deoarece in acesta se dezvolta o microfauna abundenta care va servii ca prima masa puiutilor de rami.Doua pietreinchise la culoare si plate pot fi folosite ca substrat pt depunere.Temperatura la reproducere va fi de 28 C valorile nitritilor, nitratilor si fosfatilor cat mai mici posibil, duritate apei sa nu depaseasca in nici un caz 8 grade deoarece apa mai dura duce la pierderea pontei, puii nereusind sa eclozeze. Ph-ul va fi slab acid pana la neutru. 6,5-7.
Depunerea are loc de regula la perechile mature la care se cresc puii separat odata la doua saptamani, uneori chiar mai repede.Pentru evitarea atacarii icrelor de catre ciuperci(Saprolegnia) este bine sa adaugam in apa dupa depunere si dupa inlaturarea parintilor 2 ml apa oxigenata(proaspata) la fiecare 10l de apa de doua –trei ori pe zi. Puii eclozeaza la 28 grade dupa 50-60 de ore, iar dupa alte 4 zile inoata liber.In acest moment este bine sa incepem hranirea lor , ca prima masa recomand infuzorii, apoi dupa 1-2 zile artemia proaspat eclozata in combinatie cu infuzori pt inceput apoi doar artemia. Schimbul de apa se va face minim odata, sau de doua ori pe zi cam 25 la suta din capacitatea bazinului. Aceste schimburi ajuta la dezvoltarea mai rapida a puilor. Cand puii ajung la doua saptamani se poate reduce treptat temperatura din bazin la 26 C. In acest moment puii ar trebuii sa-si fi dublat deja lungimea pe care au avut-o la eclozare.Dupa a 15 sau a 18 zi de viata puii bine hraniti iau forma pestilor adulti cu toate ca inca sunt aproape transparenti. La 3 saptamani puii ar trebuii sa aibe deja aprox. 8mm, se hranesc cu orice pot prinde, fulgi uscati, daphnia, ciclopi, artemia…
Spor la inmultit si crescut.Despre inmultirea si cresterea puilor impreuna cu parintii o sa-mi fac timp sa scriu un alt articol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu