duminică, 24 august 2014

Ce pot face impotriva cresterii algelor in acvariu?

O creştere exagerată a algelor poate fi cauzată de o calitate necorespunzătoare a apei, condiţii de iluminare greşite şi/sau aplicarea eronată de îngrăşăminte plantelor acvatice. De asemenea, peştii prea mulţi sau prea mari şi resturile de hrană provoacă o murdărire rapidă a acvariului, care favorizează creşterea algelor. Dacă ţineţi cont de factorii de mai sus în întreţinerea acvariului, ar trebui ca acesta să se cureţe de alge rapid. În cazul în care totuşi problemele cu algele scapă de sub control, trebuie să aplicaţi direcţionat mijloacele de combatere a algelor.

Excrementele peştilor, precum şi resturile de hrană şi de plante conţin compuşi de azot care se eliberează în apa din acvariu. Din aceştia se formează, în funcţie de valoarea pH-ului apei, amoniac toxic (la o valoare pH > 7,0) sau amoniul, care nu este otrăvitor (la o valoare pH < 7,0). Anumite bacterii de filtrare transformă amoniacul în nitrit (azotit). Alte bacterii de filtrare transformă în totalitate nitritul în nitrat, care nu este periculos, însă favorizează creşterea algelor.
În cazul în care testarea apei relevă prezenţa amoniacului şi a nitritului, funcţionarea filtrului biologic nu este corespunzătoare. Atât amoniacul, cât şi nitritul dăunează peştilor. Cele mai bune metode de combatere în această privinţă, pentru a avea un acvariu sănătos, sunt oxigenarea suficientă, schimbarea parţială a apei în mod regulat şi o populare controlată cu peşti.

Numărul de peşti pe care îi puteţi ţine în acvariul dumneavoastră depinde de specia de peşti şi de preferinţele acestora. De exemplu, peştii sociabili trebuie ţinuţi, în orice caz, în grupuri. Calculaţi ca pentru fiecare cm al unui peşte să aveţi un volum de apă de 2-3 litri şi, bineînţeles, ţineţi cont că puietul urmează să mai crească.

  • Observaţi zilnic, cu atenţie, comportamentul peştilor. Comportamente anormale pot indica apariţia unor boli.
  • Ţineţi în bazin numai specii care se tolerează şi evitaţi suprapopularea.
  • Folosiţi numai hrană de calitate şi adaptată speciei. Daţi-le peştilor numai atâta hrană cât să poată consuma în câteva minute.
  • Asiguraţi o calitate corespunzătoare a apei prin filtrare şi schimbarea parţială, regulată a acesteia, precum şi prin folosirea testelor de apă.
  • Plantele acvatice bine îngrijite asigură, de asemenea, un climat sănătos.
  • În cazul în care este necesar, adăugaţi în apa din acvariu produse specifice, care reduc germenii patogeni.
  • În cazul peştilor bolnavi aplicaţi medicamente specifice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu