duminică, 24 august 2014

popularea acvariilor

Există o multitudine de peşti decorativi, diverşi şi unici, tropicali şi subtropicali, care pot îmbogăţi acvariul dumneavoastră. Pe lângă speciile cele mai iubite de peşti pentru acvariu vă prezentăm şi elementele cărora trebuie să le acordaţi atenţie la alegerea peştilor şi depunerea lor în noul cămin.

Ce se-aseamănă se-adună?
Chiar şi peştii au un caracter propriu – în timp ce unii sunt singuratici şi au nevoie de un teritoriu propriu, mulţi alţi peşti preferă să fie perechi sau în cârduri. În orice caz, înainte de a-i cumpăra, cereţi sfatul unui specialist cu privire la speciile de peşti care sunt adecvate pentru acvariul pe care îl aveţi în plan.
În general este valabilă regula ca peştii care sunt ţinuţi într-un acvariu de societate să prezinte aceleaşi necesităţi referitoare la lumină, temperatura apei şi caracter. Pe lângă aceasta, atunci când îi cumpăraţi aveţi grijă ca speciile de peşti să aibă zone de înot diferite, adică unii să prefere să înoate spre suprafaţa apei, iar alţii în adâncuri – pentru că astfel acvariul va fi mai plin de viaţă!
Un număr corespunzător de peşti
În plus, trebuie să fiţi atenţi să nu „suprapopulaţi” acvariul. Porniţi, mai ales dacă sunteţi începători, numai cu câteva specii de peşti. Regula de fier este: fiecare peşte paşnic trebuie să aibă la dispoziţie 2-3 litri de apă pe centimetru din lungimea corpului. Pe lângă aceasta, noi grupuri de peşti ar trebui cumpărate numai la un interval de două săptămâni, pentru ca fiecare grup să se poată aclimatiza în linişte în noul cămin, înainte de apariţia altor locuitori.

Important: Înainte de a depune peştii, aveţi grijă ca acvariul să fi fost „rodat” 3 până la 4 săptămâni! În afară de aceasta, faceţi şi o testare a apei înainte de a introduce peştii în acvariu!
După ce primiţi noii dumneavoastră peşti într-o pungă pentru transport, trebuie să aveţi grijă ca aceştia să nu fie transportaţi în ea cu prea multe şocuri şi un timp prea îndelungat. Cu cât mai mult durează timpul de transport, cu atât mai mare este necesarul de aer, respectiv de oxigen din pungă: de aceea, stabiliţi înainte de a-i cumpăra volumul de umplere al pungii!
Odată ajunşi acasă, procedaţi astfel la introducerea peştilor:
1. Aşezaţi cu grijă punga de transport în acvariu şi lăsaţi-o închisă timp de circa 20 minute. În acest fel asiguraţi o egalizare a temperaturii. Cu cât este mai mare diferenţa de temperatură dintre pungă şi acvariu, cu atât va trebui să aşteptaţi mai mult.
2.Acum deschideţi încet punga în partea de sus şi lăsaţi să pătrundă apa din acvariu lent şi etapizat (din 10 în 10 minute), astfel încât valorile apei să se egalizeze, iar peştii să se poată obişnui treptat cu ea.
3.Acum puteţi lăsa peştii să iasă din pungă şi eliberaţi-i în noul lor regat. Pentru aceasta scoateţi peştii cu ajutorul unei plase sau aşezaţi punga pe o parte în apă.

Guppy
Guppy aparţine crapilor dinţaţi vivipari. Se înmulţeşte foarte uşor şi este iubit de începătorii în acvaristică. Această specie de peşti este foarte sociabilă şi de aceea se recomandă să ţineţi mai multe exemplare.
Peştele neon
Acest mic contemporan este o adevărată frumuseţe a naturii, foarte paşnic şi dornic de societatea celor din specia sa. Ţineţi cel puţin 6-7 exemplare pentru a-i satisface comportamentul sociabil.
Peştii pisică (Corydoras paleatus)
Şi aceşti peşti originari din America de Sud sunt sociabili şi au, mai degrabă, un caracter liniştit. Mustăţile din zona maxilarului sunt specifice somnilor şi le servesc acestor peşti pentru sensibilul lor simţ tactil şi olfactiv.
Ramirezul
Superbii ramirezi sunt o specie liniştită însă, uneori, se şi războiesc cu plăcere. De aceea este ideal să îi ţineţi în propriul acvariu de specii sau împreună cu tipuri mai liniştite (de ex. Corydoras paleatus, Characinidae).
Sumatranul (sau Mreana de Sumatra)
Sumatranii sunt locuitori vivace şi plini de culoare ai acvariilor şi preferă un bazin generos şi bogat în plante. Atenţie: cei mici ronţăie cu plăcere aripioarele lungi ale confraţilor lor.
Guramii pitic
Superbul guramii pitic aparţine speciei de peşti labirint. El convieţuieşte cu plăcere cu specii de peşti mai mici şi mai liniştiţi şi preferă un mediu bine iluminat şi cu numeroase plante.

Hrăniţi peştii! Spre deosebire de mediul natural, acvariul nu le oferă peştilor resursele elementare de hrană şi de aceea este necesară o hrănire suplimentară.
Cele mai importante sfaturi pentru hrănire:
  • Peştişorii memorează dacă îi hrăniţi la aceeaşi oră şi în acelaşi loc. Printr-o hrănire cu regularitate peşti capătă încredere rapid.
  • Alegeţi o formă corectă de hrană, care este adaptată prin compoziţia sa diverselor necesităţi ale speciilor de peşti (de ex. sub formă de fulgi, granule, tablete, jeleuri etc.).
  • Puneţi numai atâta hrană cât pot mânca peştii în următoarele câteva minute. Resturile pot afecta calitatea apei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu