marți, 12 august 2014

Cei mai importanti factori pentru a avea un acvariu echilibrat

Ideal ar fi ca in acvarii sa putem creea echilibrul gasit in natura, dar acest lucru este practic imposibil.De obicei, un detinator de acvariu trebuie sa mentina echilibrul în mod activ in ecosistemele mici. Pentru a putea face acest lucru e nevoie de foarte multa apa , cu scopul de a diminua efectele unui soc sistemic cum ar fi moartea pestilor, care in spatii mici provoaca schimbari dramatice in sistem in timp ce intr-un acvariu mare provoaca un dezechilibru minor.
Din acest motiv," pasionatii de pesti" folosesc adesea acvarii mai mari, deoarece acestea necesita o atentie mai putin intensa.
Conţinutul apei este probabil, cel mai important factor al conditiilor din acvariu.
Acasa acvaristii folosesc de obicei apa de la robinet ,care  datorita clorului folosit pentru a dezinfecta apa potabila pentru consumul uman, nu poate fi utilizata imediat. Puteti lasa apa pur si simplu sa stea o zi sau doua,pentru ai permite clorului sa se disipeze sau puteti folosi aditivi pentru a elimina clorul din apa. Unii acvaristi folosesc filtrarea si purificarea apei. Iar atunci cand vorbim de acvariile foarte mari se foloseste apa colectata  dintr-un rau,lac sau ocean, care necesita tratament minim.
Temperatura apei este de asemenea un factor foarte important ,cele mai multe specii de pesti si plante tolerand o temperatura medie de aproximativ 25 ° C si nu sunt obisnuite cu schimbari bruste de temperatura, acestea le pot provoca soc si boli .Temperatura apei poate fi reglata cu un termometru combinat de incalzire si de racire. 
Miscarea  apei poate fi, de asemenea,un factor important in simularea unui ecosistem natural. Aceasta poate fi controlata prin utilizarea pompelor de aer.
 Un alt factor foarte important este reglarea nivelului de toxine din apa. Pentru a face acest lucru acvaristii folosesc :plante acvatice(care odata ajunse la maturitate elibereaza ele insele toxine),filtre cu carbon activ care absorb compusi de azot si alte toxine din apa sau filtre biologice special concepute.
Acvariile noi au de multe ori probleme  cu ciclul de azot din cauza bacteriilor benefice insuficiente, ceea ce este cunoscut sub numele de "Sindromul Tank Nou".
Prin urmare, tancurile(acvariile) noi trebuie să se maturizeze inainte de a le popula cu peste. Exista trei abordari de baza pentru acest lucru: ciclul fishless, ciclul tacut, şi de crestere lenta. In ciclul fishless, rezervoarele nu au nici un peste. In schimb, se adauga amoniac pentru a hrani bacteriile. Ciclul  tacut" implica adaugarea rapida  de plante bazandu-se pe ele pentru a consuma  azot, pentru completarea activitatii bacteriilor .Cresterea lenta, presupune o crestere lentă a populaţiei de peste de peste 6 pana la 8 saptamani, oferind bacteriilor timp să creasca si sa ajunga la un echilibru cu productia de deseuri in crestere.Adaugarea de prea multi pesti prea repede poate duce la moartea pestilor din acvariu. Cele mai mari populatii de bacterii locuiesc in  filtru;o filtrare eficienta este vitala. Uneori, pur si simplu faptul ca filtrul nu este curatat, este suficient pentru a perturba grav echilibrul de acvariu. Cea mai buna metoda este de a spala filtrele mecanice care utilizeaza apa compatibila pentru a indeparta materiile organice. 
Cantitatea de peste depinde de marimea acvariului. Factorii limitatori includ disponibilitatea de oxigen din apa si rata la care filtrul poate procesa deseurile. Acvaristii aplica regulile cu masura degetului mare de estimare a dimensiunii populatiei din acvariu, atunci cand este cazul. Dar acvaristii experimentati avertizeaza impotriva aplicarii acestei norme, deoarece acestia nu iau in considerare alte aspecte importante, cum ar fi rata de crestere, nivelul de activitate, comportamentul social, s.a.m.d. Odata ce se apropie de capacitatea rezervorului, cea mai buna metoda este de a adauga pestele treptat, in timp ce monitorizati calitatea apei.Capacitatea poate fi îmbunatatita prin aerare, care nu numai că imbunatateste schimbul de oxigen, si ajuta la descompunerea deseurilor. 
Un acvariu intretinut in mod corespunzator permite pestelui sa socializeze cu specii proprii si, in multe cazuri, acesta se reproduce cu succes.Cu toate acestea, pestii sunt adesea tinuti in condiţii inadecvate. Prin urmare, ei traiesc vieti scurte si nu se reproduc.Acvaristii neexperimentati pastreaza destul de des prea multi pesti intr-un acvariu, sau adauga peste prea repede într-un acvariu imatur, omorand multi dintre ei. Acest lucru a facut ca acest hobby sa aiba o reputatie proasta in randul unor grupuri de aparare a animalelor, cum ar fi PETA, care acuza acvaristii ca trateaza  pestii de acvariu ca pe niste  jucarii ieftine care sunt inlocuite in momentul cand mor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu