duminică, 10 august 2014

Secretul unui acvariu cu plante viguroase si pesti sanatosi: CO2-ul

Secretul unui acvariu cu plante viguroase si pesti sanatosi: CO2-ul
Procesul de fotosinteza este foarte important pentru sanatatea pestilor si a plantelor din acvariul tau. Pentru a creste si a se dezvolta armonios, plantele au nevoie de saruri minerale, lumina si dioxid de carbon (CO2). Din aceste elemente, plantele isi produc zaharul, care le ajuta sa aiba energie. Ca deseu rezulta oxigenul- element de care au nevoie toate animalele pentru a respira.
Dioxidul de carbon este extrem de benefic pentru plantele din acvarii. In mediul natural, dioxidul de carbon este furnizat de namolul depus pe fundul apei, prin descompunerea de catre bacterii a plantelor si a algelor moarte.
De cele mai multe ori, apa din acvariile noastre contine prea putin CO2. Acest lucru se intampla pentru ca in statiile de epurare se extrage continutul natural de dioxid de carbon din apa. Spre deosebire de ceea ce se petrece in mediul natural, in acvarii lipseste alimentarea naturala cu dioxid de carbon. Drept urmare, plantele din acvariile noastre nu au elementele necesare unei dezvoltari viguroase, sunt slabite, palide si atrofiate, sistemul lor imun este afectat, algele coloniaza frunzele. Pentru ca plantele sa se dezvolte armonios si pestii sa fie sanatosi, este recomandat ca nivelul de dioxid de carbon din acvarii sa fie crescut artificial.
Ca sa aiba loc procesul de fotosinteza, plantele au nevoie de circa 5 mg/l CO2. Valorile de 10 – 20 mg/l sunt optime, iar concentratii de peste 25 – 30 mg/l sunt daunatoare.
Cei care nu cunosc foarte multe despre acvarii, pot fi tentati sa incerce sa creasca concentratia de dioxid de carbon prin adaugarea de bicarbonat de sodiu (NaHCO3) sau alta substanta care va creste KH, uneori impreuna cu GH. O asemenea practica nu este indicata. KH-ul va creste dar, odata cu el, va creste si pH-ul apei in timp ce concentratia de CO2 va ramane aceeasi.
aquarium-plants
Acvariul tau necesita un aport suplimentar de CO2 daca:
- Prezinta plante atrofiate sau plante care mor
- Exista depuneri de calciu pe sticla acvariului
- Nivelul de pH este foarte mare si acest lucru afecteza imunitatea pestilor
- Lipsa de saruri si microelemente
- Exista un pericol de intoxicatii cu amoniac
- Se manifesta o crestere si dezvoltare masiva a algelor
Exista doua optiuni pentru a mari concentratia dioxidului de carbon din acvariu:
cresterea numarului de pesti sau injectia cu CO2.
Daca alegem prima varianta, trebuie sa avem in vedere faptul ca nu se recomanda o populatie mai mare de un centimetru de peste pe litru de apa. In aceste conditii, cresterea numarului de pesti are ca urmare o poluare prea mare cu fosfati si nitrati. In plus, pestii sunt mai stresati si nu beneficiaza de un spatiu suficient sa se desfasoare.
Asadar, singura varianta optima reprezinta injectia cu CO2. Ea prezinta numeroase avantaje avantaje:
- CO2 se dizolva in apa formand acidul carbonic (H2CO3) si ajuta la reglarea valorii pH-ului apei, ceea ce este deosebit de benefic pentru pesti si plante.
- Multe specii de pesti prefera apa usor acidulata, aceasta avand un efect pozitiv asupra pielii lor sensibile.
- Sarurile si mineralele se dizolva mai usor si sunt mai bine asimilate de catre plante si pesti
- Se evita depuneri de calciu pe sticla acvariului
- Se inhiba dezvoltarea algelor, care nu au nevoie de atat de mult CO2 ca plantele de acvariu pentru a se extinde
Marimea, forma si accesoriile acvariului sunt factori care influenteaza necesarul de CO2. Acvariile mari, cele deschise, fara capac, acvariile cu un raport mare intre suprafata si volum , cele care beneficiaza de multa lumina, multe plante, care au suprafata apei foarte miscata, filtre cu schimb mare de apa sau aerisire suplimentara cu pompe necesita un volum mai mare de CO2.
Acvariile mici, cele prevazute cu un capac, cele care au putina lumina, putine plante, filtre cu un schimb de apa mic, o suprafata a apei nemiscata sau nu sunt prevazute cu aerisire suplimentara au nevoie de un volum mai mic de CO2.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu