duminică, 10 august 2014

Pesti in acvariu: Pestele neon – Paracheirodon innesi

Neonii nu sunt pesti pentru incepatori, e foarte bine de stiut acest lucru inainte sa va ganditi la aceasta specie pentru ca riscati sa va moara in foarte scurt timp. Aveti nevoie de o buna documentare despre ei, cat si experienta cu alte specii de pesti pana a trece la neoni.

Neonii sunt originari din America de Sud, din bazinul fluviului Amazon, care este foarte murdar, aduce multe aluviuni, asa ca acesti pestisiori au dezvoltat o dunga fosforescenta de-a lungul corpului pentru a se gasi mai usor si a se imperechea. Pestisorul este foarte mic, atinge lungimea de 4 cm, dar dupa parerea mea este poate cel mai spectaculos peste de acvariu. Dunga orizontala irizeaza in albastru sau verzui, in functie de lumina, si in combinatie cu rosul de pe abdomen si coada creeaza un spectacol de culoare in acvariu. Va recomand pietrisul sa fie de culoare neagra si plantele verzi  care vor scoate si mai mult in evidenta culorile pestelui. Spre dezamagirea acvaristilor, ciclul de viata al acestor pestisori este de numai 2 ani.
Principalul lucru care trebuie de stiut la neoni este ca se imperecheaza foarte greu sau de foarte multe ori imposibil, daca perechea a fost tinuta in apa dura, organele genitale sunt compromise si oricat incercam sa ii facem bine, femelele nu vor depune icre niciodata. Despre reproducere nu vom vorbi astazi, o sa va invat doar cum sa cresteti acesti pesti.
Cum am spus si in toate articolele mele, niciodata nu cumperi pestele intai si apoi faci acvariul. Primul pas este documentarea, apoi construim acvariul, lasam 5 zile sa se faca un ecosistem si sa se stabileasca un echilibru, setam termostatul la cate grade avem nevoie si abia dupa punem pestii.
Neonii nu sunt pretentiosi la spatiu, dar e bine sa aibe mult spatiu in care sa inoate ca sa ii admiram in largul lor, asa ca eu va recomand minim 5 litri pentru fiecare peste si minim 10 pestisori pentru ca acestia inoata in grupuri si se simt foarte bine in numere mari. Daca aveti ceva bani de investit in acvaristica, va recomand un acvariu de 100 litri cu 20 de neoni cu multe plante, un filtru cu carbune si 2 neoane cu lumina rece. Temperatura trebuie sa fie constanta la 19-20 de grade. O mare greseala o fac incepatorii care le ofera multa caldura si acestia fierb la propriu la temperaturi mai ridicate, deci de retinut ca sunt sensibili la temperaturi inalte.
Al doilea lucru foarte important este duritatea apei, dupa cum va spuneam si mai sus foarte multe femele nu sunt apte de reproducere pentru ca au fost tinute in apa prea dura. Va recomand o apa cat mai moale 4-6 Dgh.
Neonii nu sunt pretentiosi la mancare, dar prefera hrana vie si bogata in hemoglobina care le intensifica culorile, asa ca e bine sa cumparati de la pet-shop artemia, tubifex sau chironomidae pe care neonii le mananca cu pofta, dar si fulgi si granule. Acesti pesti sunt omnivori si chiar daca au un apetit ridicat, este bine sa le dati de 2 ori pe zi (dimineata si seara) si in cantitati potrivite cat sa termine de mancat in 2 minute, altfel hrana ramasa se va altera si va imbolnavi pestele.
Lumina trebuie lasata aprinsa 12 ore ca sa le faceti un ciclu noapte-zi.
Principala boala a neonilor este provocata de Plistophora hypessobryconis, aceasta boala activeaza rapid si distrugator asupra musculaturii pestelui. Exemplarele infectate vor inota vertical, vor avea coloana indoita si culorile se vor sterge, nu va mai manca si inevitabil va muri. Aceasta boala nu se poate vindeca si va recomand sa scoateti imediat exemplarul bolnav din acvariu oricat de dureros este sa omori un peste, ii veti salva pe restul pentru ca boala se trarnsmite foarte usor. Imediat dupa trebuie mutati neonii in alt recipient, acvariul “bolnav” trebuie dezinfectat cu alaun, nisipul aruncat direct, plantele spalate cu permanganat de potasiu. Boala asta se dezvolta intr-un acvariu neingrijit si cu multa mancare alterata, fix ce va spuneam mai sus.
Neonii se intretin foarte usor daca li se ofera atentie si un mediu curat in care sa traiasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu